Правила етикету

Фото: Одрі Хепберн

Правила етикету за столом
 
Вхід до ресторану
 
Джентльмен відкриває леді двері в ресторан. Незалежно від того, чи є в ресторані порядок супроводження гостей до столу чи ні, леді чекає джентльмена і він проходить в зал першим. На шляху до столика ресторану леді займає позицію праворуч від джентльмена.
 
Гардероб
 
Джентльмен допомагає супутниці зняти верхній одяг і передає його офіціантові або ж самостійно призначає в гардероб (залежно від прийнятого порядку в ресторані).
 
Біля столу
 
Джентльмен допомагає дамі сісти за стіл, відсуваючи і потім присуваючи для супутниці стілець. Правильна позиція для леді - це достатня відстань від столу (яка становить 17,43 см) і від спинки стільця (7,49 см).
Згідно правил етикету леді не повинна залишати свою сумочку на спинці стільця. Місце сумки може бути на підлозі, або ж прикріплена до столу за допомогою утримувача для сумочки (як у королеви Великобританії Єлизавети II).
 
За столом
 
Під час їжі серветку необхідно розмістити на колінах. Якщо ви відлучаєтеся під час їжі, то складіть серветку і покладіть її зліва від тарілки, але ніяк не на стілець.
Келихи для вина прийнято тримати за ніжку: 1) що б вино не нагрівалося і 2) на келиху не залишалися сліди від пальців.
У дорогих ресторанах не прийнято допомагати офіціантові подавати тарілки.
Куріння під час їжі - ультимативний do not.
Ніж і виделка призначені для їжі, а не для жестикуляції. В Європі прийнято їсти за допомогою ножа і виделки більшість страв, включаючи салат (ніж праворуч, вилка ліворуч).
Якщо для закуски поданий хліб (baguette, ciabatta, etc.) І масло або dipp, то не прийнято розрізати цей хліб на тарілці. Потрібно відламувати невеликий шматочок на тарілці і ножем намазувати маслом, і так шматочок за шматочком.
Якщо на столі багато столових приборів, то завжди потрібно починати з приборів із зовнішнього боку.
Використані столові прибори під час їжі залишаються завжди на тарілці і не кладуться на стіл.
 
Під час їжі
 
Не потрібно нахиляться до тарілки або повертати голову до виделки, тримайте спину рівно, а голову прямо.
 
Суп потрібно їсти ложкою не до себе, а від себе. Таким чином краплі на шляху до вас приземляться в тарілці, а не на скатертині або вашому одязі.
 
Спагеті їдять лише виделкою, намотуючи їх на вилку так, що б максимально 2,5 см залишалися в повітрі.
 
Солити або перчити їжу не скуштувавши шматочка - це образа для кухаря або господині. Це дозволено лише після першої проби.
 
Їсти руками можна:
 
Птиця: якщо її розмір, не перевищує розмір перепела
Лобстер, омар, рак, мідії, устриці, креветки
Артишоки
Піца
 
Після їжі
 
Після їжі виделку і ніж прийнято залишати на тарілці, немов стрілки вказують на 16:00 на циферблаті.

Немає коментарів:

Дописати коментар